Lilypie First Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

23 Ağustos 2011 Salı

GEBELİKTE 19. HAFTA

Gebelikte 19. Hafta

Hamileliğin 19. Haftasıyla beraber hamileliği yarıladınız. Bu durumda hala karnınız çok belirgin değilse kendinizi diğer hamile bayanlarla kıyaslayıp üzülmeyin eğer doktor kontrollerinde normal bir hamilelik geçiriyorsanız bu sizi üzmesin. Çünkü her bayanın hamileliği farklıdır.

Bebeğinizin odasını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bu hamileliğinizi daha da eğlenceli ve heyecanlı bir hal almasını sağlayacaktır. Eğer maddi yönden sıkıntıdaysanız bebek odasıyla ilgili gereçleri bebeği büyümüş başka bir arkadaşınızdan da alabilirsiniz. Çünkü bebek odası gereçleri fazla yıpranmadan bir iki yıl içinde kullanılamaz. Eğer ilk hamileliğinizse alacağınız eşyaları başka hamileliğinizde de kullanabileceğinizi bilmeniz gerek.

Hamileliğin 19. Haftasında Annedeki Değişiklikler

Bebeğiniz kıpırdandıkça içinizi bir sevinç kaplayacaktır ve sürekli bebeğinizin hareketlerini bekler bulacaksınız kendiniz. Bebeğiniz hareket etmedikçe endişelenip neden kıpırdamıyor diye kötü fikirlere kapılmayın. Büyük ihtimal büyümek için uyuyordur. Birkaç gün boyunca hiç kıpırdamazsa doktorunuza başvurmanızda yarar vardır.

Hararet basmalarınız geçmediği için soğuk havalarda bile kolayca terleyebilirsiniz. Sıklıkla duş alıp pamuklu giysiler giymenizde yarar var.

Tüm enerjinizi bebeğinize vermeniz etrafınızdakileri ihmal etmenize sebep olacaktır. Bundan kaçınmalısınız, çünkü dünya siz ve bebeğiniz için dönmüyor. Arkadaşlarınızı, ailenizi ve en önemlisi eşinizi ihmal etmemelisiniz.

Karnınız giderek büyüdüğü için nefes almakta zorlanacağınız anlar olabilir. Bebeğinize gerekli kanı pompalamak için dolaşım sisteminiz olduğundan daha hızlı çalışıyor.enerjinizin daha yüksek olması için bol meyve, tahıl, yeşil yapraklı bitkiler ve demir oranı yüksek besinler tüketmeniz daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.

Hamileliğin 19. Haftasında midenizdeki kaslara etki eden hormonlarınız yüzünden mide yanması ve ekşimesi yaşamanız normaldir. Yağlı, baharatlı, ağır, sindirimi zor yiyecekleri fazla tüketmemeniz mide problemlerinizi gidermenize yardımcı olacaktır. Doktorunuza danışmadan mide ilaçları içmemelisiniz. Uyurken iki yastık kullanıp yağsız ılık süt midenize iyi gelecektir.

Sinir problemleri olan depresyona yatkın biriyseniz hamilelik sizi daha da stresli yapar. Eğer depresyona gireceğinizi hissederseniz bunu eşiniz yada ailenizden biriyle paylaşıp bir uzmandan yardım almanız gerekir.

Göbekle kalça kemiği arasında olan rahminiz hamileliğinizin 19. haftasıyla göbek hizasına çıkmıştır. Artık ince belli bir bayan değilsiniz fakat doğum sonunda sporla ince belli halinize geri döneceksiniz.

Kadınların idrar yolları daha kısa olduğu için mikrop kapma ihtimali daha yüksektir. Hamile bir bayan olarak enfeksiyon kapmaya çok müsaitsiniz, bu yüzden hamileliğiniz boyunca idrar yolları enfeksiyonlarına yakalanmamak için dikkatli olmalısınız. Tuvalet temizliğine çok özen göstermelisiniz. Tuvaletten çıkmak için acele etmeyin idrar torbanızı tam boşaltın, temizliğinizi tam yapın ve önden arkaya doğru silin.

Hamileliğin 19. Haftasında Bebeğinizdeki Değişiklikler

Hamileliğinizin 19. Haftasında bebeğinizin böbrekleri çok iyi çalışır. Ultrasonda böbreklerini görebilirsiniz.

Bebeğinizin cildini beyaz yağsı bir tabaka ile kaplanır. Bebeğiniz erken doğmazsa doğuma kadar bu yağsı tabaka geçecektir. Bebeğinizin saçları çıkıp vücudu tüylenmeye başlar. Bebeğinizin saçlı doğup doğmaması bireysel bir özelliktir.

Hamileliğin 19. Haftasında bebeğinizin boyu 14 santimetrenin üzerine çıkar. Vaktinin büyük bir çoğunluğunu yatarak geçirir. Doğum esnasında harcayacağı enerjiyi depolaması için uykuya ihtiyacı vardır. Uyanık olduğu zamanlarda tekmeler atmaya devam eder. Bebeğinizin bu hareketlerini uzanarak daha iyi hissedebilirsiniz.

Bebeğinizin cildi hala çok ince ve narindir, yağ tabakası hala oluşmadığı için damarları görülür. Yağ tabakası oluşmadan kahverengimsi bir tabaka oluşacaktır. Bu tabaka doğum sonunda hayati organları birçok tehlikeden korur.

Hamileliğin 19. Haftasında Tavsiyeler

Hamileliğin 19. Haftasında bebeğiniz birçok fonksiyona sahiptir ve onunla iletişime geçmediyseniz şimdi tam zamanı. Bebeğiniz artık sizi duyuyor, siz ve eşiniz artık onunla konuşup iletişime geçmelisiniz.

Bebeğinize kitap okuyup şarkı söyleyerek hem kendinize hem de bebeğinize huzur dolu anlar yaşatmalısınız. Siz ve bebeğiniz bunu hak ediyorsunuz.

Hamileliğinizin 18-20. Haftalarında bir ultrason incelemesi yapmanız gerekir. Bu incelemeler bebeğin gelişimi hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bebeğinizin boyunu, kilosunu, hayati organlarının gelişimini bu hafta gideceğiniz doktor kontrolünde öğrenebilirsiniz. Hala bilmiyorsanız bebeğinizin cinsiyetini de bu hafta öğrenebilirsiniz.

Egzersiz yapıp aşırı kilo alımını engelleyebilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Canınızın istediği her şeyden az miktarda yemeniz aşırı kilo almanızı engeller.

Bol su içmeye devam etmelisiniz.

Demir oranı yüksek yeşil yapraklı bitkiler, lifli gıdalar, tahıllar, taze meyve, süt ve süt ürünleri tüketmenizde yarar var.

www.haftahaftagebelik.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder